gallery/banner_nieuwe_site

Voorbeschouwing Jodan Boys - ARC

 

Gouda, 9 januari 2019 - 06:17

Na een vijfdaags trainingskamp in Torremolinos wacht Jodan Boys de volgende en laatste oefenwedstrijd in de winterstop. Op het eigen sportpark Oosterwei is zaterdag eersteklasser ARC uit Alphen aan den Rijn de tegenstander.

De ploeg van trainer Mark Evers bezet momenteel de eerste plaats in de eerste klasse A. Het heeft een voorsprong van vijf punten op directe achtervolgers DHSC, Argon, Zwaluwen '30 en Roda '46. Die laatste ploeg won overigens de eerste periode, waarin ARC als vijfde eindigde. De ploeg wist zich de afgelopen weken voor de winterstop dus goed te herpakken met vijf overwinningen op rij. ARC kan de voorsprong op de ranglijst volgende week vergroten door thuis van DHSC te winnen en te hopen dat de overige drie achtervolgers ook punten laten liggen tegen lager geklasseerde ploegen. Wellicht staan Jodan Boys en ARC dan volgend seizoen tegenover elkaar in de Hoofdklasse.

 

Maar of dit ook gaat gebeuren, hangt natuurlijk van Jodan Boys af. Net als ARC had de ploeg voor de winterstop een goede flow. Ook Jodan Boys won vijf competitieduels op rij. Het is nog steed actief in de districtsbeker en de Voetbal Rijnmond Cup. Overigens kunnen beide ploegen elkaar binnenkort al weer treffen aangezien ook ARC door is in de districtsbeker.

Bij Jodan Boys kan men na de winterstop in ieder geval beschikken over twee nieuwe spelers. Zo sluit Jorn van Lunteren aan en leek keeper Menno Heus bij Jodan Boys aan te sluiten. De doelman, die in het verleden uit kwam voor fc Utrecht, koos echter voor een stage bij fc Den Bosch waarmee hij de afgelopen dagen op trainingkamp ging. Jodan Boys moest handelen en nu is het Twan Verweij die over komt van het Amerikaanse CNU Eagles een univeristeitsteam van de universiteit Carson-Newman in Jefferson City - Tennessee. De 24-jarige keeper, die eerder drie seizoenen actief was bij de Meern speelde de afgelopen anderhalf jaar bij CNU Eagles komen uit in de SAC, South Atlantic Conference en werden in de historie negen keer kampioen in deze conference. Het is een internationaal team waarin spelers acteerden uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Brazilië, Cyprus, Australië, Zweden en Amerika zelf.

Of Verweij en van Lunteren zaterdag al inzetbaar zijn is nog maar de vraag. Overigens lijkt Elliot Pattinama wel weer inzetbaar. Hij maakte tijdens het trainingskamp in Torremolinos zijn rentree na maanden blessureleed.

 

Bij Jodan Boys kan men in ieder geval oud ploeggenoot Jeroen Borsboom weer tegen komen. De speler die enkele seizoenen voor Jodan Boys actief was is via Noordwijk bij ARC terecht gekomen. Borsboom scoorde tot nu toe vier competitiegoals en scoorde de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Wateringse Veld - Kranenburg (0-8) voor de districtsbeker zelfs vijf keer. Stefan den Horder is overigens competitietopscorer met acht goals bij de Alphense ploeg.

 

De wedstrijd op sportpark Oosterwei begint aankomende zaterdag om 14:30.

 

Historie

De Alphense Racing Club is opgericht in 1927 en speelde, tot de KNVB de zaterdagcompetitie introduceerde, in de LVB en eerder nog een 'wilde competitie'. In de oorlog was de club bijna opgehouden te bestaan, maar in 1945 stond er toch weer een team in de vierde klasse. ARC behaalde na tien jaar vierde en derde klasse het kampioenschap in de derde klasse en promoveerde in 1956 naar het hoogste niveau op zaterdag, de tweede klasse. Na vier seizoenen degradeerde men weer om in 1969/1970 1 jaar terug te keren. Toen was echter de tweede klasse niet meer het hoogste niveau op zaterdag aangezien dat seizoen ook de eerste klasse geintroduceerd werd. ARC zakte vervolgens in de jaren '70 af naar de vierde klasse, een periode waarin Jodan Boys juist de weg naar boven in sloeg (1 seizoen eerste klasse en tot 1978 tweede klasse). Na kampioenschappen in 1977, 1984 en 1986 belandde ARC in de eerste klasse, toen het hoogste niveau. Daarna promoveerde het in 1996 en 2010 door invoering van respectievelijk de Hoofd- en Topklasse naar een hoger niveau. Na twee seizoenen Topklasse degradeerde ARC en direct daarna ook uit de Hoofdklasse. Een aantal lastige seizoenen volgden. In 2015 wist de ploeg de nacompetitie maar net te ontlopen door als negende te eindigen. De ploeg had toen net zoveel punten als de nummer tien en elf. Die laatse moest toen om lijfsbehoud strijden. In 2017 eindigde de ploeg als elfde en wist zich via de nacompetitie te handhaven. Het had dus maar weinig gescheeld of ARC had vorig jaar in de tweede klasse moeten uitkomen. Toch wist de ploeg afgelopen jaar bijna kampioen te worden in de eerste klasse. Volendam had echter een paar punten meer en in de nacompetitie sneuvelde ARC uiteindelijk.

ARC en Jodan Boys zijn geen onbekenden van elkaar. Ondanks het minimale niveauverschil de afgelopen jaren stonden beide ploegen nooit tegenover elkaar in competitieverband, tenminste niet niet sinds ARC op het hoogste amateurniveau belandde in 1986. Daarvoor waren de competitieontmoetingen al schaars. In het seizoen 1981/1982 en daarvoor in 1963/1964 ontmoeten beide ploegen elkaar in ieder geval wel.

De laatste twee oefenwedstrijden werden door Jodan Boys overigens gewonnen. In juli 2015 met ruime cijfers (6-0) en later in augustus nipt op het Bahlmann toernooi (1-0). In 2014 won Jodan Boys in de eerste ronde (poulefase) van de districtsbeker nog van ARC (2-0). Jodan Boys eindigde toen als eerste in de poule en ARC als laatste. Bekijk hier de beelden van deze wedstrijd.

gallery/pbr_hardcore_poster_small_image
gallery/advertentie
gallery/jod-arc